Digitala Staden tar täten med att anamma den nya svenska standarden för inspektion och underhåll av lekplatser
Under 2024 gjorde vi en ansträngning att informera kommuner och föreningar om 2023 års ISO standard som tydliggör kraven för besiktningsmän av lekplatser och rekreationsområden. ISO standarden har dock inte fått ett ordentligt fäste i Sverige, då det inte funnits tydliga riktlinjer från våra svenska myndigheter. Detta har det nu blivit ändring på!
Under hösten 2024 enades Konsumentverket och SiS (Svenska institutet för Standarder) om vad du som beställare av besiktningstjänster bör kräva av dina besiktningsmän.
SIS har alltså kommit ut med en ny svensk standard baserad på en europeisk standard. Det har nu tydliggjorts att det är denna tekniska rapport som bör följas.
Besiktningsmän och inspektörer bör leva upp till standarden och beställare såsom kommuner och föreningar bör kräva att besiktningsmannen är certifierad och ackrediterad för jobbet.
Är du en beställare av besiktningar och inspektioner så rekommenderar vi att du snarast uppdaterar kravspecen för dina inköp att innehålla uppvisande av ackrediterat certifikat, SIS-CEN/TR 17207:2024 (nivå 3).
Digitala Staden strävar efter att alltid anamma de senaste standarderna för att säkerställa att besiktningsmän håller den kompetens som krävs för att garantera säkerheten på svenska lekplatser och rekreationsområden.
Genom vårt kursutbud och vårt samarbete med certifieringsorganet S2P-certifiering, ser vi till att certifiera och ackreditera besiktningsmän och inspektörer för arbetet.
Enligt SIS-CEN/TR 17207 måste en lekplatsinspektör ha kunskap inom följande 6 områden:
- Lekplatsutrustning: Detta inkluderar en grundlig förståelse av relevanta europeiska standarder (EN 1176-serien), olika typer av utrustning, deras designprinciper och potentiella faror i samband med dem.
- Ytbeläggning: Inspektörerna behöver känna till kraven för stötdämpande beläggning enligt EN 1177, olika ytmaterial, deras kritiska fallhöjdsegenskaper, installation och underhållsbehov.
- Lekplatsmiljö: Detta omfattar den övergripande layouten av lekplatsen, zonindelning, åtkomst, omgivande områden och potentiella faror som inte är direkt relaterade till själva utrustningen (t.ex. snubbelrisker, vegetation, stängsel).
- Barns utveckling och beteende: Att förstå hur barn i olika åldrar leker, deras fysiska och kognitiva förmågor och deras potentiella risktagande beteenden är avgörande för att bedöma lämpligheten och säkerheten i en lekmiljö.
- Inspektionsrutiner: Inspektörerna måste vara skickliga i att utföra olika typer av inspektioner (rutinmässiga visuella, operativa, årliga huvudinspektioner), följa etablerade protokoll, identifiera fel och faror och dokumentera sina resultat korrekt.
- Riskbedömning: En nyckelaspekt av en lekplatsinspektörs kompetens är förmågan att bedöma risker förknippade med identifierade faror, med hänsyn till sannolikheten för att det inträffar och hur allvarliga potentiella skador är, och att fatta välgrundade beslut om nödvändiga åtgärder.
S2P-certifiering har världens enda riskbedömningsmatris som är certifierad och ackrediterad. Den är framtagen enligt EU kommissionens Rapex direktiv.
Läs mer om den tekniska rapporten i vårt inlägg
Förtydligande:
Digitala staden utför inte någon personcertifiering, utan erbjuder bara själva utbildningen inklusive kursmaterial. Certifieringen görs av S2P-Certifiering efter varje del av utbildningen.
Det är vanligt för certifieringsorgan att ställa krav om tidigare erfarenhet inom lekplatsbranschen. För att gå våra kurser och bli certifierad krävs däremot ingen erfarenhet innan.
Utbilda dig själv och din personal redan idag genom att anmäla ditt intresse via knappen nedan. Glöm inte att även som beställare av besiktningstjänster kräva att besiktningsmannen ska vara certifierad enligt SIS-CEN/TR 17207:2024 (nivå 3).